Wat brengt ons 2017?

Wat brengt ons 2017?

Naar jaarlijkse gewoonte kon je mijn nieuwjaarstoespraak horen op Radio FM Gold. Een fijne jaarlijkse traditie!

Hieronder kan je de tekst terugvinden. 

 

 

 

 

 

Beste luisteraar van radio FM Gold,
Beste Izegemnaar, Emelgemnaar en Kachtemnaar,

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Laten we daarmee deze traditionele radiotoespraak beginnen. Moge dit nieuwe jaar, 2017, voor de mensheid een beter jaar worden dan vorig jaar. 

Want toen ik vorige week het jaaroverzicht op televisie gezien had, dan wenste ik dat we zo snel mogelijk deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis konden omslaan. 2016 was voor onze wereld echt geen goed jaar, maar helaas een door en door triest jaar. 

De opwarming van de aarde zorgt jammer genoeg in verschillende werelddelen voor grote natuurrampen. En ook bij ons was er in 2016 veel waterellende, zeker in onze streek, waar veel straten en huizen voor één of enkele dagen onder water kwamen te staan. 

De vluchtelingenstroom uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten bleef Europa en ook ons land overspoelen. Iedereen opvangen kunnen we hier zeker niet, dat weet iedereen. Dus moeten we een strikt asielbeleid voeren. Maar wie hier erkend wordt als vluchteling, die helpen we aan een woonst en aan eten. Bed, bad en brood heet dat dan. 

Maar 2016 zal door iedereen vooral herinnerd worden als het jaar van de verschrikkelijke aanslagen in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in hartje Brussel. De waanzinnige en onzinnige blinde terreur door moslimextremisten raakte ons heel dichtbij, waar het voor de aanslagen in Parijs altijd heel veraf bleef. Het is iets onwezenlijks, onbegrijpelijk allemaal. En we kunnen er geen enkel begrip voor hebben, maar dergelijke barbaarse daden alleen verafschuwen en veroordelen. We zullen het gewoon worden dat we onder strengere veiligheidsvoorschriften leven dan voor 22 maart, de dag dat vele levens veranderden. En we kunnen alleen maar hopen dat dergelijke terreur eindelijk kan stopgezet worden. 

Ik denk dat we door al deze gebeurtenissen dit jaar in de kerst- en eindejaarsperiode onze dierbaarsten nóg dichter tegen ons hart hebben gedrukt. Ons gezin, onze familie en onze vrienden. Zij zijn en blijven voor ieder van ons een huis van vertrouwen, een plek waar we het geluk opzoeken en ook vinden. Zij zijn het, die ons de liefde geven die elke mens in zijn of haar leven nodig heeft. Koester daarom dat gezin, die familie en die vrienden. Ook in 2017. Probeer voldoende tijd te maken voor hen. Ook al is het professionele leven soms té druk, gaat de trein van de gejaagdheid soms té snel. 

Beste luisteraars,

2017 wordt voor de wereld waarin we leven hopelijk een goed jaar, alleszins een beter jaar dan 2016. Maar 2017 wordt ook voor mijn stad, voor Izegem een bijzonder jaar. Het wordt het jaar waarin de verandering die dit stadsbestuur beloofde écht duidelijk zichtbaar wordt in het straatbeeld. Ik pik er enkele concrete voorbeelden voor u uit:

-    Na de prachtige restauratie van kasteel Wallemote, dat we in mei van 2016 konden openen, is de finalisering van ons nieuw schoenen- en borstelmuseum Eperon d'Or in zicht. Op 2 juni kunnen we het museum, in het prachtig gerestaureerde fabrieksgebouw, officieel openen, in aanwezigheid van de minister-president Geert Bourgeois en minister van Toerisme Ben Weyts. In november volgt dan een groot feestweekend voor alle Izegemnaars en bezoekers.

-    De bouwwerken op de sportsite De Krekel schieten goed op. We bouwen daar dit jaar een nieuw gebouw met kleedkamers en sanitaire voorzieningen voor voetbalploegen en lopers. Er komt ook een nieuwe tribune, een kunstgrasveld en een mooi, uitnodigend voorplein. In een tweede fase volgt dan nog de heraanleg van de atletiekpiste en enkele omgevingswerken.

-    Het nieuwe buurtgebouw op de Bosmolens is in volle aanbouw. Volgende zomer kan daardoor de Izegemse speelpleinwerking verder uitbreiden. Vroeger was er alleen vakantiewerking aan het JOC in het centrum, de afgelopen jaren breidden we die uit naar Emelgem en Kachtem en vanaf dit jaar komt daar ook de Bosmolens bij. Daardoor kunnen we de alom geprezen en gewaardeerde speelpleinwerking terugbrengen naar de deelgemeenten en zo ook meer leven in de buurt brengen.

-    Ook voor onze jeugd, maar zeker ook voor elke Izegemnaar, wordt de heraanleg van de site Rebry vlak naast het JOC en De Leest. We vormen de voormalige industriesite om tot een aantrekkelijke groene zone, waar jong en oud kunnen ravotten en samenkomen.

-    Na bet bouwverlof, in augustus, pakken we de Marktstraat aan. Onze winkelstraat verdient dringend een nieuw en beter uitzicht. Daar maken we werk van, met ook de realisatie van een parkeerhaven in de straat die zorgt voor meer parkeerplaatsen vlakbij.

-    Tot slot misschien nog één voorbeeldje van hoe de verandering in onze stad dit nieuwe jaar echt voluit zichtbaar wordt. We zorgen immers voor meer groen in onze stad en in de wijken. We plantten onlangs liefst 60.000 bloembollen die overal in Izegem grasperkjes zullen verfraaien. We pakken de grijze ronde punten in de stad aan en zorgen ook daar voor een groener aanblik. In de lange Reperstraat, van Emelgem richting Ardooie en Meulebeke, planten we tussen het fietspad en de rijweg een groene haag aan, die zal zorgen voor een mooier straatbeeld en de veiligheid van de fietsers zal verhogen. En als laatste, maar in geen geval het minste, zorgen we dit jaar ook voor een nieuwe publieke groenzone in onze stad. En wat voor één! De stad is in verregaande onderhandeling met de eigenaars van kasteeldomein Blauwhuis om het park, dat liefst 10 hectare groot is, in de loop van 2017 open te stellen voor het publiek. Ik maak me sterk dat we er zullen in slagen om iedereen de kans te geven vanaf deze zomer in het park te gaan wandelen, lopen en spelen. Met het Blauwhuispark krijgt Izegem er een fantastische, prachtige groene long bij, pal in ons stadscentrum. Als politiek dromen realiseren is, wel, dan wordt dit er alvast één van!

Beste luisteraar,

Ik ben een politicus. En een kenmerk van een politicus is dat, eens hij op toerental is, zijn woorden nauwelijks te stoppen zijn. Dat is ook bij mij het geval, moet ik eerlijk toegeven. Ik word namelijk ontzettend enthousiast van alle mooie projecten die we met dit stadsbestuur dit jaar en de volgende jaren kunnen realiseren. Het zijn soms grote, vaak kleinere dingen die het leven in onze stad, in Izegem, nóg aangenamer maken. En dat is toch wat ik als burgemeester wil betrachten. 

Maar vooraleer we allemaal weer aan de slag gaan, wil ik samen met u klinken. Klinken op het nieuwe jaar. Ik wens u in 2017 allemaal

12 maanden gezondheid
52 weken liefde
365 dagen vriendschap
En 8760 uren plezier

Geniet van het nieuwe jaar!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is