U bent hier
Izegem wil kasteel Blauwhuis kopen en er stadhuis in onderbrengen
De burgerklankgroep Visie 2030 heeft tien projecten voor het Izegem van de toekomst opgemaakt en die worden donderdag aan alle deelnemers voorgesteld. Opvallend zijn de plannen om op termijn het stadhuis in kasteel Blauwhuis onder te brengen en de site Strobbe om te vormen tot een cultuurcluster. Het Blauwhuis moet 9 miljoen euro kosten.
Ruim 150 Izegemnaren bogen zich het voorbije jaar over vier grote thema's die de aanblik van Izegem de komende decennia moeten bepalen: de herinrichting van het stadscentrum, groen in de stad, de toekomst van de dorpskernen van de deelgemeenten en mobiliteit.
"Uiteindelijk zijn er tien concrete projecten opgemaakt en die zullen we donderdag 4 februari aan alle deelnemers van Visie 2030 voorstellen", aldus burgemeester Bert Maertens (N-VA).
Blauwhuis openbaar
Tussen de tien voorstellen steken twee opvallende ideeën. Zo is er het mogelijke plan om het kasteel en bijhorende domein Blauwhuis openbaar te maken. "Visie 2030 en het stadsbestuur denken er aan om op de site Blauwhuis een administratief centrum - een Huis van de Izegemnaar - te installeren en het gehele park openbaar te maken", aldus schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). "Zo houden we ons erfgoed in ere en zorgen we voor een enorme meerwaarde voor onze stad. Het stadhuis er op termijn onderbrengen is zeker een mogelijkheid." Op het domein zou ook horeca-activiteit plaatsvinden. "Om het park levendig te houden en tegelijk sociale controle te hebben."
Uiteraard moet er nog met de eigenaars - de familie de Pélichy - verder onderhandeld worden. "Maar zij zien ook liefst een openbaar karakter voor het kasteel en het domein, gezien hun rijke verleden als Izegemse mecenassen."
Ook de Site Strobbe moet de komende jaren een nieuwe bestemming krijgen. Het voorstel is om er wonen, handel en diensten met elkaar te combineren en er een zogenaamde cultuurcluster te realiseren. "Met ruimte voor de nieuwe kunstacademie, de openbare bibliotheek, het stadsarchief en onze heemkundige kring. Tegelijk zou er werk gemaakt worden van een groene publieke doorsteek richting Blauwhuis."
Draagvlak zoeken
Burgemeester Bert Maertens benadrukt dat dit geen concrete plannen zijn, maar duidelijk uitgewerkte voorstellen. "Voor alle duidelijkheid: niks is bindend, het gaat om voorstellen. Alle projecten zullen de komende maanden door de adviesraden besproken worden en in mei is er een extra gemeenteraad rond Visie 2030 gepland. Onze ambitie is om uiteindelijk een zo groot mogelijk draagvlak - bij de burger én bij de politici - te vinden voor beslissingen die Izegem zullen veranderen."
In februari en maart kunnen alle commissies, verenigingen en andere organen zich aan een budgetspel wagen en zo helpen bepalen welke projecten voorrang moeten krijgen. "Zij krijgen de kans om de projecten over de komende drie legislaturen, van 2019 tot en met 2036, te verdelen en per bestuursperiode is er een extra budget van 10 miljoen euro voorzien. Er zullen sowieso keuzes gemaakt moeten worden, want de tien projecten worden in totaal op 60 miljoen euro geraamd."
Enkele andere voorstellen zijn om een tunnel richting de Dirk Martenslaan aan te leggen en zo de centrale brug te kunnen 'knippen' en de Korenmarkt her aan te leggen. De sportsites Krekel Zuid en Noord zouden met elkaar verbonden worden en zo een Izegems 'central park' vormen. Om het plaatje helemaal af te werken, zou er een viaduct onder de N36 (Rijksweg) komen - die verhoogd zou worden - en komt er zo een doorsteek richting de zorgsite van het OCMW op de Bosmolens.
De voorstelling vindt donderdag 4 februari om 19.30 uur in De Leest in Izegem plaats. Iedereen is welkom.
Bron: Philippe Verhaest op kw.be