U bent hier
Stad wil kasteel Blauwhuis kopen
IZEGEM - KNIP IN CENTRUMBRUG EN CULTUUR OP SITE STROBBE LIGGEN OOK OP TAFEL
Als het van de stad afhangt krijgt de centrumbrug een knip, verhuist het stadhuis naar kasteel Het Blauwhuis en komen de bib en kunstacademie straks op de Site Strobbe terecht. Het zijn drie van de tien concrete voorstellen uit het project Visie 2030. Kiezen moet, want het budget bedraagt 30 miljoen euro, terwijl alle projecten samen dubbel zoveel kosten.
Het voorbije jaar vergaderden ruim 150 inwoners samen met de stad en studiebureau Palmbout+Collectief Noord over de toekomst van de stad op ruimtelijk vlak. Onder de noemer Visie 2030 kozen ze tien concrete projecten. Daaronder grote thema's zoals de herinrichting van de stationsomgeving en de toekomst van de dorpskernen, maar ook meer groen in de stad.
Kasteelpark openbaar
Opvallendste voorstel is om het sinds kort leegstaande kasteel Het Blauwhuis op te kopen en om te dopen tot Huis van de Izegemnaar. Het bijhorende park wil ze voor het grote publiek open stellen. "We zitten met een groene long van tien hectare pal in het centrum en dat biedt fantastische mogelijkheden", vindt patrimoniumschepen Caroline Maertens (N-VA). "Alle inwoners daar laten picknicken, sporten of wandelen geeft een enorme meerwaarde. Maar het park zonder kasteel kopen of het aan de privésector overlaten was geen optie, ook omdat ervaringsdeskundigen dat onbetaalbaar achten en de erfgoedfactor heel wat zaken beperkt. Het lijkt ons wel opportuun een administratief centrum in het kasteel onder te brengen. Het geeft uitstraling aan de stad, het monument gaat niet teloor en heel wat stadsdiensten en loketten kunnen er onderdak vinden. Op het domein zou dan ook plaats zijn voor een horeca-activiteit. De familie de Pélichy is alvast voorstander, maar verdere onderhandelingen zijn uiteraard nodig."
Cultuur op Site Strobbe
Voor de Site Strobbe in het centrum zien de inwoners en de stad dan weer mogelijkheden om er wonen, handel en diensten met elkaar te combineren. "We zien daar ruimte voor de nieuwe kunstacademie, maar ook voor de bibliotheek, het stadsarchief en de heemkundige kring", vervolgt Maertens. "Combineer dat met woningen en handelszaken en je krijgt een versterkt handelscentrum. We zien ook graag een groene verbinding naar het Blauwhuis. Om deze nieuwe stadswijk vorm te geven, zouden we een wedstrijd uitschrijven." In dat scenario koopt de stad de verlaten drukkerijgebouwen. Zelf heeft ze met de Huisvestingsdienst al wat grond op die locatie en op termijn verhuizen ook de post en vredegerecht naar ergens anders. "Ook de aanpalende grondeigenaars zien dit wel zitten", besluit de schepen. Vermoedelijke kostprijs: 9 miljoen euro.
Knip in de centrumbrug
Ook over het grootste struikelblok van de voorbije jaren heeft de stad nu een duidelijke visie. Bij de herinrichting van de stationsomgeving ziet de stad heil in het inkorten van de centrumbrug, de aanleg van een autotunnel onder de sporen en de heraanleg van de Korenmarkt tot verkeersvrij plein. Vermoedelijke kostprijs: 16,9 miljoen euro.
Infosessie in De Leest
De uitgewerkte voorstellen zijn niet bindend. Alle adviesraden bespreken de projecten de komende maanden en in mei is er een extra gemeenteraad rond Visie 2030 gepland. Nu donderdag kunnen inwoners vanaf 19.30 uur hun zegje doen tijdens een speciale infosessie in De Leest. "Bedoeling is een zo groot mogelijk draagvlak te creëren", stipt burgemeester Bert Maertens aan. "Indien we alle projecten willen uitvoeren hebben we een budget van liefst zestig miljoen euro nodig en dat geld hebben we niet. We kunnen de komende drie legislaturen wel telkens tien miljoen euro reserveren voor bepaalde projecten. Aan de inwoners en adviesraden om te beslissen naar welke projecten dat geld gaat en in welke volgorde ze die gerealiseerd willen zien. Een online budgetspel zal hen bij die oefening kunnen helpen."
Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be