Huisartsen kunnen politiebegeleiding vragen bij 'moeilijke' huisbezoeken

Op 23 september 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Welzijn

Riho al bijna tien jaar enige politiezone die huisartsen beschermt​

ROESELARE/IZEGEM/HOOGLEDE - Huisartsen die met een onveilig gevoel op huisbezoek gaan, kunnen politiebegeleiding aanvragen. Politiezone Riho is de enige in België die dergelijke begeleiding aanbiedt. Ze doet een oproep naar andere steden om haar voorbeeld te volgen.

De politiezone Riho en de Huisartsenkring ondertekenden gisteren een samenwerkingsprotocol tot preventieve begeleiding van de huisarts van wacht.

Het protocol is er al negen jaar en werd destijds opgesteld na een aantal incidenten. Eén huisarts werd toen zelfs bij een huisbezoek opgesloten en bedreigd met een mes.

“Samenwerking is nodig”

Het protocol werd nu verlengd. Wanneer een huisarts van wacht vermoedt dat er wel eens gevaar zou kunnen zijn, kan hij of zij een beroep doen op politiebegeleiding. Politie en huisarts spreken dan op een bepaalde plaats af en rijden samen naar de locatie. Agenten nemen eerst een kijkje en blijven ter plaatse tot het huisbezoek is afgerond. “In negen jaar tijd is al drie keer begeleiding aangevraagd”, vertelt Wim Goderis, voorzitter van de Huisartsenkringen.

Dergelijk samenwerkingsprotocol is nodig. “Als een arts zich in een gevaarlijke situatie bevindt en iemand staat met een pistool te zwaaien bijvoorbeeld, zal de politie natuurlijk altijd ter plaatse snellen. Maar het protocol is er voor wanneer een arts op voorhand vermoedt dat er iets niet pluis is. Dat kan bijvoorbeeld na een bizar telefoontje of na eerdere onaangename huisbezoeken.”

Oproep naar andere gemeenten

Het doet natuurlijk denken aan de moord op dokter Patrik Roelandt ongeveer een jaar geleden in Ingelmunster. “Of dit protocol de moord had kunnen tegenhouden, weet ik niet. Maar dergelijke politiebegeleiding heeft ook een preventief element. Patiënten met slechte bedoelingen weten dat ze niets moeten proberen”, zegt Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA). Samen met burgemeester Kris Declercq (CD&V) uit Roeselare en Rita Demaré (CD&V) uit Hooglede zal hij collega-burgemeesters aanschrijven om ook werk te maken van politiebegeleiding voor huisartsen.

Politiezone Riho is na tien jaar nog altijd de enige zone in heel het land die dergelijke begeleiding aanbiedt. “Het is van groot belang, want politiebegeleiding voor artsen kan bepaalde situaties ontmijnen en zelfs levens redden”, meent Maertens. “Hulpverlening stopt immers niet aan de grenzen van de zone”, vult korpschef Curd Neyrinck aan.

 

Bron: Marlies Maddens - SBR, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 23.09.2016, p. 1; cf. De Standaard/West-Vlaanderen, 23.09.2016, p. 27

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 23.09.2016, p. 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is