Ophoging N36 in Visie 2030-plannen

Op 26 januari 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Ruimtelijke ordening, Visie 2030
Een mogelijk beeld van hoe de ophoging van de Rijksweg er zou kunnen uitzien. Een concreet ontwerp of budget is er nog niet. - Foto RV

AWV onderzoekt verbinding groenzones en doorsteek naar Ambachtenstraat

IZEGEM - Met de nakende openstelling van het park bij Kasteel Blauwhuis is de eerste horde in het Visie 2030-verhaal genomen, maar ondertussen raken ook steeds meer details vrij over de andere projecten die Izegem tegen 2030 een ander uitzicht moeten geven. Zo onderzoekt het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) een mogelijke ophoging van de N36 zodat twee groenzones tot één groot 'Central Park' kunnen uitgroeien, net als twee andere aanpassing aan de drukke verkeersader.

Ophoging van N36

Deze legislatuur zou er alvast geen budget meer voor zijn, maar dat weerhoudt de stad er niet van om een ophoging van de N36 verder te onderzoeken. Bedoeling is om de sportsites Krekel Noord en Zuid te verbinden met de OCMW-site aan de andere kant van de Rijksweg (N36). Die vormt een barrière,

maar om dat op te lossen denkt de stad aan een ophoging van de N36 ter hoogte van het sportcentrum. Op die manier kunnen fietsers en wandelaars via een doorsteek in één grote groene long wandelen. "AWV is alvast bereid dit verder te onderzoeken", stipt burgemeester Bert Maertens (N-VA) aan. "Er zijn al een paar schetsen gemaakt, maar die waren iets te groots gezien. We gaan nu de technische haalbaarheid bestuderen. Volgens onze ontwerpers is dat perfect mogelijk. Hopelijk denkt AWV er hetzelfde over."

Bypass naar Ambachtenstraat

De recente renovatie van het op- en afrittencomplex aan N36 en E403 had als bijkomend effect dat er via de Ambachtenstraat een tijdelijke doorsteek naar de N36 gecreëerd werd zodat de plaatselijke bedrijven- en industriezones goed bediend bleven. Ondertussen is die weer opgeheven, maar de stad wil die terug. "Een definitieve heropening zou er voor vlotter verkeer kunnen zorgen", meent de burgemeester. "AWV staat eerder weigerachtig tegenover nieuwe aantakkingen op drukke gewestwegen, maar ze willen het wel in overweging nemen. Ze willen dit echter gecombineerd zien met een oplossing voor de nu al oververzadigde rotonde aan de Krekelmotestraat.

Ze denken daarbij aan een kruising van een brug en een tunnel. Daar is nu nog niks van in de budgetten terug te vinden, maar het staat vast dat AWV steeds meer rotondes in vraag stelt als de meest efficiënte verkeersafwikkeling en naar alternatieven begint te kijken."

Knip in de Noordkaai

De stad wil op termijn een knip in de Noordkaai maken, waardoor het verkeer van de industriezone en verkeer met bestemming Emelgem ontward worden. "Er is al een nulmeting geweest en er komt een proefopstelling die later wordt geëvalueerd", aldus Maertens. "We zullen wel moeten schuiven moet onze timing, gezien uit nieuwe info van Aquafin blijkt dat er voor de komende legislatuur grote rioleringswerken op til zijn voor de as Baronstraat-Ingelmunstersestraat. Het laatste wat we dan willen doen is voor nog meer verkeer in de nu al drukke Prinsessestraat zorgen."

Site Baertshof

Nu de oude drukkerij Strobbe leeg staat en op termijn ook het postkantoor en de huisvestingsdienst er vertrekken, is er ruimte om de Site Baertshof te herindelen, met plaats voor wonen, handel en openbare diensten. Eind deze maand is er een voorstelling van drie geselecteerde ontwerpen en tegen 30 april maakt de stad een definitieve keuze. Mogelijk verhuizen de Kunstacademie of bib naar die locatie en ook de politiepost kan er onderdak vinden.

Heraanleg Marktstraat

De Marktstraat krijgt een renovatie met meer ruimte voor voetgangers, groen en een leuke winkelbeleving. De stad staat dicht bij het indienen van een bouwaanvraag, waardoor het normaal gezien na het bouwverlof midden augustus met de werken kan starten. Die moeten voor de belangrijke kerstperiode achter de rug zijn.

 

Bron: Valentijn Dumoulein - Foto RV op hln.be; Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 26.01.2017, p. 19

 

Het Laatste Nieuws/Mandelstreek, 26.01.2017, p. 19

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is