U bent hier
River Terminal Roeselare komt nu zeker op Schaapbrugge
Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) vernam van minister Ben Weyts dat er op het kanaal Roeselare-Leie ter hoogte van Schaapbrugge in Rumbeke een kaaimuur zal worden aangelegd van maar liefst 227 meter lang.
River Terminal Roeselare, geraamde kostprijs 5,5 miljoen euro, moet normaliter in 2019 operationeel kunnen worden. Het wordt een reusachtige overslaginfrastructuur, met maar liefst 21.000 vierkante meter aan kaaiplateau. De nieuwe binnenvaartterminal zal zorgen voor een nieuwe jaarlijkse trafiek van 73.000 ton aan bulkgoederen en 63.000 m³ aan palletgoederen.
Initiatiefnemer tot dit hele project is de Provinciale OntwikkelingsMaatschappij POM, die er na vruchtbare onderhandelingen in geslaagd is van tot een erfpachtovereenkomst te komen tussen de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de nv Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). Deze wordt nog dit voorjaar ter definitieve goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Bestuur van W&Z.
"De creatie van dergelijke logistieke platforms en het werken aan een meer duurzame transportstroom zijn binnen ons strategisch plan voor de economische transformatie West Deal absolute prioriteiten voor de POM", zegt gedeputeerde voor economie Jean de Bethune (CD&V). "Meer vrachtwagens uit het verkeer halen dus, dat is goed voor de mens en het milieu."
Geen treinen
Binnen dit programma van de POM is er ook grote aandacht voor het spoor als alternatief op het wegtransport. Aanvankelijk was er ook voor deze River Terminal gedacht aan een ontsluiting per spoor, want de spoorlijn Brugge-Kortrijk loopt hier vlak naast. "Maar spijtig genoeg bleek dit technisch niet mogelijk omdat er onvoldoende ruimte is voor een spoorbundel voor lange bloktreinen", zegt Jean de Bethune nog. "We hebben hiervoor toch 600 meter nodig, en dat is op deze plaats niet mogelijk. Maar we hebben we een ander dossier in die zin dat concreet gedaante krijgt. Met name op het industrieterrein LAR in Menen, waar we de bestaande sporen van 400 meter met 200 meter kunnen verlengen om zo de bloktreinen te ontvangen."
Ook in Izegem
Daarnaast zijn er plannen om ook de terreinen nabij de Sasbrug in Izegem, eveneens gelegen langs het kanaal maar aan de andere kant van de E403, te ontwikkelen voor watergebonden bedrijvigheid. "Op die manier kan er een logistiek platform Roeselare-Izegem ontstaan, dat een grote meerwaarde zal betekenen voor de economie en de ondernemingen in de hele regio Midden-West-Vlaanderen", zegt Bert Maertens, tevens burgemeester van Izegem, nog.
Bron: Jos Remaut op kw.be