U bent hier
Smerige stoep? Hier krijg je er binnenkort een GAS-boete voor
IZEGEM - Zowat 300 Izegemnaren kregen al een flyer in de bus met aanmaning om hun eigendom op te kuisen. De stad wil met de actie 'Propere Stad' vooral sensibiliseren, maar geeft die deze zomer ook een repressief kantje, met het risico op GAS-boetes.
In de paasvakantie controleerden de Izegemse wijkagenten hun straten op netheid. Wie vuilnis voor de deur had, onkruid op het trottoir, een vuile gevel of etalage, ... kreeg een flyer in de bus. Daarop staat de slogan 'Propere Stad? Ook jullie doen dat!' te lezen. Op de achterkant van die flyer kan de bewoner meer info vinden over de vaststelling. Een driehonderdtal inwoners kreeg op die manier een aanmaning.
Aanpak werkt
“De bedoeling was om hen bewust te maken van de vastgestelde tekortkomingen en hen vooral actie te laten ondernemen”, vertelt schepen van Milieu Nadia Staes (SP.A). “Het gaat om gezinswoningen, die mee het straatbeeld bepalen. De actie is vooral ook interessant wat leegstaande panden en braakliggende gronden betreft. Anders hebben we daar weinig vat op, maar op deze manier kunnen we de eigenaars in actie doen schieten.”
De aanpak werkt, zo blijkt. Op verschillende plaatsen sloegen bewoners de handen in elkaar om de buurt netter te maken. “Verschillende bewoners hebben mij al aangesproken. Sommigen vinden dat ze terecht een opmerking kregen. Zij hebben de aanmaning ter harte genomen en zijn aan de slag gegaan.” De schepen vindt dat in het straatbeeld al duidelijk te zien is dat bepaalde plekken onder handen genomen zijn. De hercontroles worden stilaan afgerond. In juni worden de resultaten bekeken door het stadsbestuur, de politie en de groendienst. Tijdens de eerste controleronde is op een aantal plaatsen vastgesteld dat ook de stad meer aandacht moet besteden. Daarom zit ook de groendienst mee rond de tafel de komende weken.
In juli volgt dan een nieuwe hercontrole. “Vanaf dan hebben onze wijkagenten ook de optie om GAS-boetes of PV's uit te schrijven waar nodig. Dat zal echter enkel gebeuren bij echt ontoelaatbare toestanden. Ze krijgen eerst nog een brief, maar als dat niets oplevert, moeten we repressief optreden”, aldus Staes. “GAS-boetes zijn echter een laatste redmiddel. De actie is niet op poten gezet om mensen te beboeten, wel om hen te sensibiliseren. De mogelijkheid tot sanctioneren moet vooral dienen als een stok achter de deur.”

Bron: Stephanie Demasure - fmr, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 26.05.2016, p. 3; cf. nieuwsblad.be