Hulpdiensten testen rampenplan luttele dagen voor echte brand

Op 23 september 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Welzijn

ALLE DISCIPLNES VAN HULPVERLENING IN ACTIE IN EN ROND DE PLATAAN 

IZEGEM - Vorige zaterdag was het een komen en gaan van hulpdiensten op de site rond rvt De Plataan langs de Meensesteenweg. De hulpdiensten oefenden samen de ontplooiing van het rampenplan. Woensdag woedde op een boogscheut van De Plataan een echte brand. Toen hoefde het rampenplan gelukkig niet afgekondigd te worden.

Twee doden en heel wat gewonden die opgevangen en afgevoerd dienden te worden: het was de trieste maar gelukkig fictieve balans na een felle brand in rvt De Plataan. Vooraleer die balans kon opgemaakt worden, werd het stedelijke rampenplan ontplooid tijdens de oefening die de naam Josephine meekreeg. “De wet verplicht de veiligheidscel van elke gemeente om oefeningen in het kader van noodplanning te organiseren”, verklaart burgemeester Bert Maertens (N-VA) het hoe en waarom van de grootschalige oefening.

Alarm

Noodplannen worden geregeld uitgetest, maar vaak gebeurt dat binnenskamers tijdens een zogenaamde zandbakoefening. De veiligheidscel Roeselare-Izegem-Hooglede opteerde er zaterdag echter voor om alles eens in realiteit uit te testen.

Even na 14 uur zaterdag sloeg het personeel van De Plataan alarm. Twee grote houten vlamfiguren op het dak van het rvt gaven aan waar de brand zich situeerde. Al snel kwamen een mugteam, ambulance en een brandweervoertuig ter plaatse met in hun zog de politie. Toen de eerste ploegen de situatie konden inschatten werd geleidelijk opgeschaald.

Overleg

Vanuit het Vijverhof, waarin een commandocentrum werd ingericht, werden de hulpdiensten op het terrein aangestuurd. In de lokalen van brandweer en politie in het Accent Business Park in Roeselare werd het coördinatiecentrum ingericht. Op beide locaties was een delegatie van elke dienst die bij de fictieve ramp betrokken was present. Naast politie, brandweer en medische hulpdiensten werd immers ook het logistieke en informatieve luik ontplooid. Het overleg vond ver van de vele kijklustigen plaats. Die kregen al voldoende ‘spektakel’ op de site De Plataan. Geredde slachtoffers werden er naar buiten gebracht en volgens de ernst van de verwondingen getrieerd. Het Rode Kruis stond hiervoor in. Vervolgens ging het richting ziekenhuis. Wie niet of nauwelijks gewond was, werd in De Leest opgevangen.

Geslaagd

Daar waren Nathalie Bulcke, Christine Corneillie en Jorre Desmet de nodige formaliteiten aan het vervullen. Het waren drie van de vele figuranten en simulanten die werden ingeschakeld. “We hebben allen een familieband met iemand van de brandweer of erebrandweer”, klonk het. Nathalie vertolkte de rol van een dochter van een bewoner van De Plataan. “Ik ging zogezegd op zoek naar mijn ‘vader’. Ik werd opgevangen en naar De Leest gebracht. Na een poos wachten kwam dan uiteindelijk de melding dat mijn ‘vader’ het niet overleefd had. Aanvankelijk was er chaos, maar de opvang die me geboden werd was wel ok. Op dat vlak is de oefening alvast geslaagd.” “Ook ik ben er zeker van dat alle betrokken diensten en medewerkers veel zullen geleerd hebben van deze oefening. Ikzelf niet in het minst”, reageerde burgemeester Maertens nog. “Gelukkig is een dergelijke ramp nog niet voorgekomen tijdens mijn mandaat als burgemeester, maar we moeten op alles voorbereid zijn.” 

 

Bron: MI - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 23.09.2016, p. 11

 

KW De Weekbode Izegem, 23.09.2016, p. 11

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is