Politie begeleidt artsen

Op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Welzijn

ROESELARE - De Huisartsenkring Midden-West-Vlaanderen ondertekende een nieuw protocol met de politiezone Riho om politiebegeleiding tijdens huisbezoeken mogelijk te maken.

In 2007 werd het eerste protocol tussen de huisartsen van de politiezone Riho ingevoerd. “Huisartsen moeten soms langsgaan bij patiënten die ze totaal niet kennen”, legt de Beverse huisarts Wim Goderis uit. “Als ze vrezen om in een moeilijke situatie te belanden, kunnen ze de steun van een politiepatrouille inschakelen. Die nemen eerst poolshoogte en wachten buiten tot de huisarts zijn bezoek heeft afgerond.” Negen jaar geleden werd het protocol ingevoerd na enkele incidenten.

“Zo werd een collega-arts enkele uren door een patiënt opgesloten, een andere huisarts werd aangerand en een patiënt bedreigde een dokter ook met een mes,” vervolgt Wim Goderis. Zo kwam het protocol tot stand, maar sinds de invoering kreeg Riho nog maar drie keer de vraag om een dokter ter plaatse bij te staan.” Iets wat Riho-korpschef Curd Neyrinck beaamt. . “Een extra werklast betekent dit dus niet voor ons. Maar wanneer een arts ons oproept, krijgt dit meteen de hoogste prioriteit.” Riho is momenteel de enige zone in België die een dergelijke samenwerking met huisartsen heeft. “En dat kan voor problemen zorgen”, pikt Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA) in. “Wanneer een huisarts van wacht een patiënt buiten de politiezone moet bezoeken, kan Riho wettelijk niet optreden. Daarom pleiten we ervoor dat ook alle andere West-Vlaamse politiezones een soortgelijk protocol opstarten en in de praktijk omzetten.” Het politiecollege van Riho zal via een brief alle West-Vlaamse burgemeesters oproepen om hier werk van te maken. De oproep doet meteen denken aan wat er begin december 2015 met de Izegemse huisarts Patrik Roelandt (64) is gebeurd.

Hij werd tijdens een huisbezoek in Ingelmunster door een patiënt neergestoken en overleefde de aanval niet. “Dokter Patrik kende de patiënt en had niet verwacht om in een gevaarlijke situatie terecht te komen. En mocht hij toch gebeld hebben, dan kon Riho niet ingrijpen, aangezien Ingelmunster tot Midow behoort.” Het vernieuwde protocol kwam er omdat het vorige document van 2007 dateerde.

 

Bron: Foto SB, KW De Weekbode Izegem, 30.09.2016, p. 12; cf. PVH, KW De Weekbode Roeselare, 30.09.2016, p. 25

 

KW De Weekbode Izegem, 30.09.2016, p. 12

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is