Izegem krijgt ruim 50 000 euro subsidies voor veilige schoolomgevingen

Op 12 december 2019, over deze onderwerpen: Jeugd, Mobiliteit, Veiligheid

De Vlaamse Regering kent negen West-Vlaamse gemeentes een subsidie toe voor veilige schoolomgevingen. Izegem is één van die gemeentes en krijgt 51 685  euro. Met het bedrag zal een fietsbeloningssysteem worden opgestart en krijgen verschillende scholen in Izegem extra borden en signalisatie.  Schepen van Mobiliteit Caroline Maertens reageert tevreden:  “ De veiligheid van kinderen op weg naar school  is een topprioriteit voor N-VA Izegem. Met deze subsidie verhogen we de veiligheid in onze schoolomgevingen”.

 

Invoering fietsbeloningssyteem na de kerstvakantie

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld)  kent Izegem ruim 50 000 euro subsidies toe.  “ We gebruiken die middelen voor  twee zaken” aldus schepen van Mobiliteit Caroline Maertens.  “ Het grootste deel gaat  naar  de invoering van het fietsbeloningssysteem Buck-E.  Via dit systeem worden kinderen beloond die met de fiets naar school komen.  Zij krijgen een chip op de fiets die registreert wanneer ze de school binnenrijden. Zo sparen ze punten waarmee ze dan korting krijgen op de kermis in september. De invoering van het systeem start na  kerstvakantie in 10 verschillende  scholen.”  De overige subsidies worden gebruikt voor veilige wegmarkeringen in alle schoolomgevingen.  Er komt extra signalisatie in de verschillende Octopusscholen en in de schoolstraat in de Sint-Rafaelstraat komen er nieuwe borden”.

 

Meer dan een miljoen euro voor 138 schoolomgevingen

De Vlaamse overheid kende ondertussen meer dan 1 miljoen euro toe aan 33 gemeentes. Vlaams Volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) reageert tevreden: “ Met dit bedrag komen er maatregelen in 138 schoolomgevingen.  Het gaat daarbij telkens om zaken die snel kunnen uitgevoerd worden zoals verkeerssignalisatie, extra markerkingen, de inrichting van een schoolstraat of de heraanleg van fiets- en voetpaden.  En net als in Izegem komt er ook  in andere gemeentes een fietsbeloningssysteem”.

 

Nieuwe aanvragen mogelijk

Meer en meer gemeentes vinden net als Izegem de weg naar de subsidies. Er lopen trouwens  nog meer dan 30 aanvragen.  Bert Maertens: “ Gemeentes die al in 2019 werken hebben uitgevoerd, kunnen nog tot 31 januari een subsidie-aanvraag doen.  Ook voor 2020 investeert  de Vlaamse Regering  stevig in verkeersveiligheid.  In totaal is er 10 miljoen euro uitgetrokken om de veiligheid in schoolomgevingen te verhogen.  Ik roep de andere gemeentes op om na te gaan hoe zij hun scholen verkeersveiliger kunnen maken.  Want kinderen moeten op een veilige manier naar school kunnen gaan en het liefst te voet of met de fiets”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is