U bent hier
Stad lanceert knelpuntwandelingen
De knelpuntwandeling van de stad gaf de inwoners van de Wijk achter de Kerk dinsdagavond de kans om enkele pijnpunten op het vlak van veiligheid, verkeer en infrastructuur in kaart te brengen. Aanleiding waren incidenten die voor een groter onveiligheidsgevoel zorgden. Burgemeester en schepenen trokken de straat op met een dertigtal inwoners en noteerden alles, van te donkere steegjes tot overhangende takken en wildplasplaatsen.
Het idee van knelpuntwandelingen is niet nieuw. Dergelijke groepstochten door een bepaalde wijk dienen om 55-plussers zelf moeilijke oversteekplaatsen, onveilige voetpaden of te weinig rustbanken te laten signaleren. "We organiseren ze in de eerste plaats om risicoplaatsen op vlak van veiligheid in kaart te brengen", licht burgemeester Bert Maertens (N-VA) toe. "Uiteraard kijken we ook of er euvels zijn op vlak van vandalisme, verkeer of infrastructuur, dus je kan het als een allesomvattende tocht zien. Samen met de deelnemende bewoners en de politie kunnen we dan achteraf tot concrete oplossingen komen." De burgemeester en schepenen verdeelden zich met de buurtbewoners in twee groepjes en tijdens een wandeling hielden ze geregeld halt bij cruciale punten in de wijk. Een van de deelnemers was Stefaan Duyck, die op het Kerkplein een bloemenzaak uitbaat. Hij lanceerde dit voorjaar nog een petitie om er camera's te installeren. "Er werd onlangs bij ons voor de vijfde keer ingebroken en op straat was er ook een handtasdiefstal", reageert hij.
Te donker
"Er is dus sprake van een onveiligheidsgevoel en sommige burgers durven na 20 uur niet meer de straat op. Nu zijn we samen op pad gegaan en duidden we plaatsen aan die volgens ons te donker zijn, waar de straatverlichting kapot is of waar er moet bijkomen. We pleiten ook voor camera's, maar die zijn wellicht te duur." Burgemeester Maertens bevestigt en zwaait daarvoor met cijfers die aantonen dat criminaliteit in de wijk geen hoogtij viert. Tussen 2007 en 2009 waren er nog 36 incidenten. Tussen 2010 en 2012 waren er dat 55 en het voorbije jaar werden er slechts 2 opgetekend bij de politie. "Maar het is vooral dat onveiligheidsgevoel dat we willen verbeteren en dat is uiteraard nog een andere zaak", beseft hij. "Camera's rond een kerk zijn niet evident en duur, maar vanavond merkten we dat soms heel eenvoudige oplossingen het veiligheidsgevoel verbeteren. Meestal gaat het om wat extra verlichting of het wegsnoeien van overhangende takken."
Kleine uitgaven
"Met kleine uitgaven kan je dus al veel bereiken. Ook het oprichten van buurtinformatienetwerken blijft een optie, al hebben we gevraagd of de politie ook meer in de omgeving zal patrouilleren." Ook andere pijnpunten werden door de inwoners aangeduid. "Sommigen zeggen dat zo'n wandeling geen meerwaarde geeft, maar ook op het eerste gezicht banale dingen moeten worden aangepakt", vindt inwoner Jean-Paul Vertente. "We toonden waar wildplassers actief waren, waar af en toe hangjongeren zaten of waar er rioolputjes overliepen. Niks dramatisch, maar we krijgen tenminste inspraak en voor ons is dat minstens even belangrijk." De stad gaat de wandeling evalueren en waar nodig aanpassingen doorvoeren. Op termijn komen er ook op andere plaatsen in de stad knelpuntwandelingen.
Bron: Het Laatste Nieuws